2012 május 22. a biológiai sokféleség nemzetközi napja vagy a biodiverzitás védelmének világnapja. Ezen a napon rendezvények, programok és konferenciák sokaságát rendezik a biodiverzitás népszerűsítése, a lehetőségek és a fenntarthatóság megvitatása céljából. A KÁTKI (Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ) is konferenciát szervezett 2012 május havának 21-22. napjain. A konferencia égisze alatt elsősorban a Kárpát-medencében honos domesztikált (háziasított) fajok és fajták diverzitása (sokszínűsége) állt.
Egyesületünk (Együtt a Közjóért Egyesület - EKE), mint meghívott vendég és egyben, mint roma gasztrokultúrális partner szerepelt.
Május 22.-én a konferencia zárása képen a KÁTKI meleg ebéddel vendégelte meg a konferencián résztvevőket. A menü szürkemarhapörköltből, rántott pontyból és tejfölös harcsából állt, amihez bodakot (cigánykenyeret) kínáltunk, kenyér gyanánt.
A bodak hagyományos típusú lepény. Az általunk készített bodak receptje:
Hozzávalók:
- Liszt
- Élesztő (eredetileg nincs a receptben, de jó állagjavító hatású)
- Szódabikarbóna
- Só
- Víz
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel, szódabikarbónával, sóval és vízzel összedolgozzuk. 2-3 cm-esre lapítjuk, és forró felületen (sparhelt platni) sütjük.
Összesen 130 db bodak készült, a vendégeknek nagyon ízlett, amit az jelzett leginkább, hogy teljes egészében elfogyott.
Köszönjük
Oláh Károlyné
Hajdaráné Imrik Mária
Oláh Károly
Hajdara Roland
Víg Péter