HTML

Együtt a Közjóért Egyesület

Az Egyesület célja a vidéki, falusi közösségek gazdasági szerepének motiválása, erősítése, önfejlesztésre való hangolása.

Friss topikok

Linkblog

Együtt a Közjóért - Kiskert Program 2011

2011.05.28. 22:13 Együtt a Közjóért

Az Együtt a Közjóért Egyesület 2011-ben az Észak-nógrád megyei Karancsságon házikerti művelési programot indít 'Kiskert Program' néven.

A program célja a művelés alól kikerült házikertek újbóli művelésbe vonása, ezek gazdasági szerepének erősítése.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Program elsődleges célja a hátrányos helyzetű kistelepülések, falvak lakosainak életkörülményein való javítás, elsősorban munkahelyteremtés, gazdálkodási tevékenység útján. Kiemelt szerepet kap a mélyszegénységben élők segítése. Nagy hangsúlyt fektet a falusi közösségek fejlesztésére, a közösségi gazdálkodásra, az önfenntartásra, a fenntarthatóságra, olyan gazdálkodási tevékenység kapcsán, ahol egy közösség kialakítása a cél, amelyben az emberek nemzetiségre való tekintet nélkül, együtt érnek el gazdasági eredményt. Tevékenységével részt kíván venni a hivatalosan roma integrációnak nevezett folyamatban, felállítva ezzel egy példaértékű mintát a társadalom számára. Növelni kívánja a falusi gazdálkodás szerepét, értékét, gazdasági jelentőségét, hagyományos és modern gazdálkodási módszerek segítségével. 

A program kapcsán 50 családhoz került, összesen közel 1400 db palánta (paradicsom, paprika, földicseresznye). A Karancssági Önkormányzattal és a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvánnyal együttműködve további 84 családhoz került a tavasz folyamán vetőmag. Sok család számára ez az első művelési év, az ő munkájukat az Egyesület szakemberei segítik. A programban résztvevő családok kertművelési tevékenységét folyamatosan nyomon követjük, dokumentáljuk és segítjük. 

                                                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A programot az ősz folyamán kiegészítjük egy a háztáji állattartást segítő programmal. Ennek első lépcsője baromfi törzsállományok létrehozása lesz.

Az állattartási program megalapozására jelenleg 5 hektár szántóterületen termelünk kukoricát.

További 25 hektár önkormányzati parlag területen kezdjük meg az idei évtől a közösségi földprogramot, amely a kiskert programra épül.

A programokat kiegészítő művelési tevékenységeink idén 120 hektár legelő ápolás és 180 hektár erdőművelés.

A programot követő webalbum: picasaweb.google.com/egyuttakozjoert

Üdvözlettel

Együtt a Közjóért Egyesület

Oláh Károly – Elnök

(karika02@postafiok.hu)

 

Víg Péter – Szakmai vezető

(vip7orama@gmail.com)

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: a program együtt roma egyesület kert paprika háztáji földicseresznye kiskert paradicson közjóért művelés

A bejegyzés trackback címe:

https://egyuttakozjoert.blog.hu/api/trackback/id/tr642939788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása